Így bírhatod folyamatos növekedésre szobanövényeidet

Egy szép és barátságos otthonban elengedhetetlen a szobanövények. Kellemes atmoszférát teremtenek és a lakás bármely helyiségében nagyon jól megélnek. Ha szeretnéd, hogy mindig buják, dúsak és ragyogóan zöldek legyenek, bizony az öntözésen túl is törődnöd kell velük! A következő tippek abban segítenek, hogy a szobanövényekről megfelelően gondoskodhass, ezt a gondoskodást pedig meg is fogják hálálni!

Helyezd őket déli vagy nyugati tájolású ablakba!

A lakásban ezek a legjobb helyek a szobanövények számára. Itt bőségesen jut nekik a napfényből, ami serkenteni fogja a növekedésüket. Naponta forgathatod is a cserepet, hogy a növényt mindig más szögből érjék a napsugarak. Arról se feledkezz meg, hogy az egyes növényeknek eltérőek az igényeik ilyen szempontból. Van, amelyik szeret fürdőzni a napfényben és van olyan is, ami inkább az árnyékosabb helyeket kedveli.

Ne tedd ki őket a forróságnak!

A szobanövények a telet és a forró nyarakat is a lakásban töltik. Ha a helyük az ablakpárkányon van, a meleg napok beköszöntével fordíts rájuk nagyobb figyelmet, hiszen nem szeretnéd megsütni őket az üveg mögött. Számukra az ideális hőmérséklet 18-22 fok. Ha az üveg mögött már több mint 26 fok van, költöztesd el őket inkább olyan helyre, ahol még éri őket a napfény, de nem perzselődnek meg.

Cseréld a földjüket!

A cserepes növények földjét időnként illik kicserélni. A talajban sólerakódások képződnek, ezek pedig károsíthatják a növény gyökereit. Ha látod a lerakódásokat a földjükön, a legjobb, ha újra ülteted őket és friss talajt biztosítasz nekik.

Tisztább vizet!

A csapból folyó víz ugyan életben tartja növényeidet, de nem ez a legideálisabb számukra. Sok klór és más vegyi anyag van benne, amire a növényeknek igazán nem volna szükségük. Ha van lehetőséged, fogd fel az esővizet és azzal locsold a szobanövényeket, télen pedig a felolvasztott hó is tökéletesen megfelel erre a célra. A legjobb, ha szobahőmérsékletű – sem meleg, sem túl hideg – vízzel locsolod őket.

Tápláld őket!

A benti növények sehonnan nem tudnak extra tápanyaghoz jutni, csak a tápoldatokból, amikkel a te feladatod ellátni őket. Mikor úgy látod, a növényed a korábbi fejlődéséhez képest lassúbb tempóra váltott, szinte biztos, hogy tápanyagokra van szüksége, ami felgyorsítja a növekedését. Érdemes szaküzletben vásárolnod, ahol tanácsot kérhetsz, hogy a növény fajtájának leginkább megfelelő tápoldatot választhasd.