Meghalt a legendás roma énekesnő, szívinkfartus vitte el

Az énekesnőt hétfőn szállították kórházba szívinfarktus miatt, ahol kedden életét vesztette – írja a Parameter.sk.

Věra Bílá 1954-ben született nélkülöző család gyermekeként Csehországban. Zenei képzettsége egyáltalán nem volt, mindent magától tanult. Cigányul, csehül és szlovákul is énekelt.

Legnagyobb sikereit a Kale nevű formációval érte el, 1996-ban kiadott lemezük az év lemeze lett világzenei kategóriában, Grammy-díjra is jelölték a zenekart. Évekig teltház előtt koncerteztek egész Európában, de Észak-Amerikában is. Az énekesnőt a szakma a romák Ella Fitzgeraldjának nevezte, s Bill Clinton meghívására még a Fehér Házban is énekelt.

Tragikus fordulat az életében

Kemény élet jutott neki, és mivel semmit sem tudott a zeneiparról, többször átverték haszonleső menedzserek. Eladósodott, kilakoltatták, közben eltemette a fiát és a férjét is.

2005-ben otthagyta a zenekarát, miután örökbefogadott fia összebalhézott a zenészekkel. Věra Bílá ezután a szlovákiai Eperjesre költözött, ám családi tragédiák sora miatt a karrierje nem tudott újabb lendületet venni: fia öt évvel ezelőtt, 33 éves korában drogtúladagolásban halt meg, röviddel utána pedig a férje is életét vesztette. Ez az egészségét is megviselte.