7 étel, amiből nyerhetsz elég fehérjét, ha nem eszel húst

A vegetáriánusok számára is létezik megoldás a fehérjék pótlására. A szakértők szerint a húsmentes táplálkozás egyáltalán nem vonja maga után a protein hiányt, hiszen számos különböző élelmiszerből hozzájuthatunk ehhez az értékes tápanyaghoz.

1. Tojás

Tojásonként 6 g fehérje egyáltalán nem kevés! Kezdd a reggeledet egy pár tojással, hogy délig kibírd éhség nélkül! A tojásnak ráadásul rengeteg válfaja van, akár mindennap másféleképpen készítheted el.

2. Túró

Fél bögrében 13 g fehérjét tartalmaz a túró, ami önmagában is nagyon finom csemege. Megfizethető, kapható zsírszegény változatban és kálcium is van benne csontjaink védelmében. Elkészítheted fűszeresen, ha zöldségekkel és friss fűszernövényekkel kombinálod, de édesítheted is gyümölcsökkel, fahéjjal.

3. Quinoa

1 bögre főtt quinoa 8 g fehérjét tartalmaz. Rendszeres fogyasztása nagyon ajánlott a vegetáriánusok és mindenki számára, aki egészséges fehérjeforrást keres. 20 perc alatt el is készül, ehetjük rizs helyett, de tökéletes salátának elkészítve is.

4. Tökmag

3 dkg tökmagban 7 g fehérje van. Ha veszünk egy zacskóval, bárhol elrágcsálhatjuk, több szempontból is egészséges nassolnivaló. De a konyhában is felhasználhatjuk salátákhoz vagy levesekhez feltétnek. Azonban tartsunk vele mértéket, a többi magféléhez hasonlóan sem zsír-, sem kalóriatartalma nem kevés.

5. Szójatej

1 bögre szójatejből 8 g fehérjéhez juthatunk hozzá. Bár valamennyi szójakészítmény bővelkedik fehérjében, talán ez a legfinomabb és legsokoldalúbban felhasználható. Ízesített változatokban is kapható, a vaníliás például nagyon jól passzol a kávéba, smoothie-ba.

6. Görög joghurt

2 dl görög joghurt 15 g fehérjével tölt fel minket. A legtöbb esetben a görög joghurt fehérje tartalma kétszerese a sima joghurténak. Sűrű és kevésbé édes, ugyanakkor kevesebb kalóriát is tartalmaz. Friss gyümölcsökkel gyors reggelit készíthetünk belőle.

7. Lencse

Fél bögre főtt lencse 9 g fehérjét tartalmaz. Többnyire levesként vagy főzelékként készítjük el, de érdemes utánajárni, mennyi egyéb elkészítési módja van ennek a sok fajtát felvonultató hüvelyesnek.