Szörnyű tragédia: halálos áramütés ért egy egyéves kisgyermeket Nyíregyházán

Nyíregyháza — Láttam, ahogy az áram rázza a kisbabámat – ezt mondta az édesapa, aki tanúja volt gyermeke haláltusájának. A még mindig a történtek hatása alatt álló férfi elmondása szerint Kristóf (†1) éppen a családi ház szobájában játszott, amikor valahogyan megfogott egy villanyvezetéket.

Meghűlt bennem a vér, amikor beléptem és megláttam, hogy egy kábelt szorít a kezében – idézte fel a drámai pillanatokat a családfő. – Sajnos nagyon rossz állapotban volt már az a darab vezeték: próbáltam elvenni tőle. Amikor odaléptem, láttam, ahogy az áram átjárja a kis testét. Borzalmas volt! Kitéptem a kezéből a kábelt és azonnal az anyjához rohantam a kis fiunkkal. Rögtön hívtuk a mentőket, miközben néztem a fiamat és imádkoztam, hogy ne legyen semmi baja – tördelte a kezét a megrendült családfő.

A helyszínre villámgyorsan megérkezett több mentőegység és egy helikopter. A segítők 75 percen keresztül küzdöttek a baba életéért, de sajnos hiába: Kristóf meggyötört szervezete feladta a harcot.

Édesanyja, aki éppen várandós, kisfia elvesztése óta sokkos állapotban van.

– A kilencedik hónapban van szegénykém, nagyon aggódom érte! Megszakad a szívem, ha arra gondolok, születendő kisbabánk már soha nem ismerheti meg kistestvérét, a mi Kristófkánkat! – zokogott fel az apa.

A férfi magát hibáztatja a szörnyű tragédiáért.

– Istenfélő ember vagyok, újra és újra ugyanazokat a kérdéseket teszem fel. Hiába: nem tudom, mit tettem az életben, hogy ilyen pokoli fájdalommal büntessen engem. Ha egyszer megtalálom magamban a hibát, amiért ezt megérdemeltem, talán ismét fogok benne hinni – mondta elcsukló hangon a férfi, aki hozzátette: ahhoz sincs erejük, hogy Kristóf halotti bizonyítványát átvegyék. – Nem akarjuk a kezünkbe fogni azokat a papírokat. Az azt jelentené, hogy ez valóban megtörtént.

A család egyik ismerőse is megrendülten nyilatkozott lapunknak. A neve elhallgatását kérő férfi elmondása szerint, bár a családot nem veti fel a pénz, gyermekeiknek mindent megadtak. – Rettenetes, ami történt – ingatta a fejét a barát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit. 

Többféle hatása van

Áramütés során többféle hatás léphet fel: izom-összehúzódások, vérnyomás-növekedés, sejtképzési zavarok, szívritmuszavarok, a szív pitvari fibrillációja. A szívkamra összehúzódása azért halálos, mert a vérkeringés megáll, az oxigénellátás megszűnik.

Címlapfotó: illusztráció