Orvosi bravúr: debreceni siket kisfiúk hallását adták vissza

Már hallja a hangokat az a két gyermek, akiket augusztusban műtöttek meg a Debreceni Egyetemen. Mint arról a Ripost beszámolt: Magyarországon először ültettek be hallásjavító implantátumot két siket kisgyerek fülébe az egyetem orvosai. Határtalan az öröm!

Hazánkban elsőként egy másfél, valamint egy három és fél éves kisgyermek kapta meg a legmodernebb hangfeldolgozási technológiát alkalmazó belsőfül-implantátumot, ami a beszédfejlődést is jelentősen segíti. Enélkül a két gyermek valószínűleg egész életében siketnéma maradt volna. Most, a beavatkozás után hat héttel a műtéti terület már nem érzékeny, így bekapcsolták a készülékeket. A nagyobb gyermek, Varjú Benjámin az implantátum bekapcsolásakor azonnal érzékelte a külvilág hangjait. Első hangélményéről videó is készült.

„Minden gyermek máshogy reagál az első hallásélményre” – mondta Rezes Szilárd Gyula, a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.

„Benjámin nagyon együttműködő és türelmes volt. Koncentrált, figyelte, hogy mi történik, és a viselkedéséből egyértelműen kiderült, hogy hallja a hangokat.”

A másik kisgyermeknél is bekapcsolták az implantátumot és a Ripost információi szerint már ő is hall, de mivel még csak másfél éves, természetesen másként zajlik vele a kommunikáció.

A dániai Oticon Medical implantátumát a cég lengyel szakembere, Robin Turek és Kunkli Ferenc, a Debreceni Egyetem elektrofiziológiai mérnöke közösen állította be a gyerekeknek. A hallókészülék bekapcsolása után fokozatosan erősítették fel a hangot, növelték a hangerőt. A szakemberek azt figyelték közben, hogyan reagál az érintett gyermek. Először a minimális hallásküszöböt állították be, a szemmozgás és a magatartás változása alapján.

„A hallásélményt kiváltó elektromos stimulációt úgy állítjuk be, hogy az komfortos legyen a gyermeknek, azaz hallja a hangot, de ne érje el azt a küszöböt, ami már kellemetlen számára” – magyarázta Kunkli Ferenc. A hallókészüléket egy éven át havonta hozzáigazítják a változó hallásküszöbhöz és komfortszinthez. Ez azért szükséges, mert ahogy fejlődik a gyermek, fokozatosan egyre jobb lesz a hallása. A beszédtanulás várhatóan még hosszú folyamat, de Benjámin és kis sorstársa az új módszernek köszönhetően úgy élhet, ahogyan fogyaték nélkül született társaik.