Rendkívül veszélyes mobiltelefonos csalás terjed, mindenkit érint

Egy újfajta bűncselekményre hívja fel a figyelmet a rendőrség. Az átverés lényege az, hogy csalók megcsengetnek minket telefonon, és ha visszahívjuk őket, akkor akár több mint 2000 eurós költségünk keletkezhet.

A rendőrség tájékoztatása szerint Európában már több ilyen eset történt, már nálunk is próbálkoznak a csalók. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó és azt mindjárt kitörli, abban az esetben további következménye nem lesz. Viszont ha felhívja a csalók által használt számot, akkor az áldozatukká válik.A veszélyes hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394. A rendőrség által említett konkrét esetben ez a szám a +393193260045 volt. 

A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa visszajelentkezett az említett számra, és ezzel az egy hívással több mint 2000 eurós (600 ezer forintos) költsége keletkezett.Ha ugyanis visszahívjuk ezeket a számokat, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, így óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon– hívja fel a figyelmet Kuti Erika rendőr őrnagy.