Holland anyukák 13 titka: Így lehet boldog gyereket nevelni

A gyereknevelés holland módszerében nincs semmi szokatlan, mégis nagyon jól működik. Még a kutatók is bizonyították, hogy a holland gyerekek messze maguk mögé utasítják a többi nemzet gyermekeit boldogságérzet szempontjából. Ha szeretnéd tudni, mi teszi a holland anyukákat különlegessé, olvass tovább, és hasznos tanácsokat kaphatsz.

13. Több időt adnak a gyereknek az alvásra

A pihenésre való koncentrálás igen fontos része a holland nevelési kultúrának. Más nemzetekkel szemben, akik gyakorlatilag túlstimulálják a gyerekeket, a holland szülők általában kevésbé intenzív elfoglaltságot választanak a gyereknek otthon, ami a legkevésbé zavarja meg a nyugalmát. Ettől a gyerekek nemcsak nyugodtabbak lesznek, de az alvásukban is könnyebben beáll a rendszeresség.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a 6 hónapos holland babák naponta 2 órával alszanak többet, mint az amerikai csecsemők. Mivel a babák többet pihennek, az anyukák is többet tudnak aludni és jóval kipihentebbek.

12. Hagyják, hogy a gyerekek csokit egyenek reggelire

Ez igen rossz ötletnek tűnik, de a holland anyukák számára egyáltalán nem az. Hisznek abban, hogy ha hagyják, hogy a gyerek reggelire csokoládét vagy más édességet egyen, akkor ez a téma kevésbé lesz tabu, és a gyerekben jobban fejlődik az önkontroll. A legfontosabb a mértékletesség szabályát szem előtt tartani.

11. Megismertetik velük a pénz értékét

A hollandok többnyire egyszerű életet élnek, nem költenek felesleges dolgokra. A gyerekek gyakran kapnak használt játékokat, így hamar megtanulják, hogy ha szeretnének valamit, azért meg kell dolgozniuk. Ettől a holland gyerekek sokkal gyakorlatiasabbak, magabiztosabbak lesznek, és nem fognak aggódni az anyagiak miatt.

10. Hagyják, hogy a családtagok több időt töltsenek velük

A segítség nélkülözhetetlen a boldog szülőséghez és ezt a holland anyukák nagyon jól tudják. Ebben az országban a gyerekek nagyon sok időt töltenek az apukájukkal, akik általában csak heti 4 napon dolgoznak teljes munkaidőben, így legalább egy napjuk jut arra, hogy a gyerekkel legyenek. Ezt a napot apás napnak is nevezik.

Van nagyi nap is, mikor a gyerekeket a nagyszülőknél hagyják minden hét ugyanazon napján. A holland nagyszülők 50-60%-a vesz ilyen módon részt a gyereknevelésben, ezért senkinek sem okoz meglepetést, ha a parkban egy rollert tologató nagymamát lát.

9. Arra ösztönzik őket, hogy nyilvánítsák ki a saját véleményüket

A holland családokban mindenkinek, még a legkisebbnek is van szava. És bár időnként igen fárasztó lehet egy 3 évessel tárgyalni, a holland anyukák meg vannak róla győződve, hogy ezzel megtanítják a gyerekeknek, hogyan fejezzék ki világosan az akaratukat, és hogyan állítsák fel a saját határaikat.

A holland szülők a szabályokat is a gyerekekkel együtt próbálják megalkotni. Például, ha a gyerekek tévé előtt töltött idejét túl soknak érzik, a holland anyák egyszerűen megbeszélik velük, hogy egy tetszőleges időpontban mindennap leülhetnek a tévé elé vagy játszhatnak a telefonjukon, de csak megszabott ideig.

8. Megteremtik a saját családi rituáléikat

A holland szülők nevelési módszerének egyik legértékesebb pillére a rutin. A rutin kiszámíthatóságot jelent, a kiszámíthatóság pedig kezelhetőséget. Ha ragaszkodsz a napirendhez, a gyerek mindig tudni fogja, mikor van itt az evés, a tanulás vagy a játék ideje.

Így a szülő számára is kevésbé lesznek kaotikusak a napok, hiszen mindenki tudni fogja, mire számítson, a gyerekek nem lesznek álmosak vagy éhesek váratlan időpontokban, és így az egészséges táplálkozást is könnyebb tartani.

Ami az evést illeti, a hollandok nagyra értékelik a családi étkezéseket. Számukra ezek szent alkalmak, mikor az egész család egybe gyűlik, beszélgetnek az asztalnál és közelebb kerülnek egymáshoz.

7. Nem helyeznek nyomást a gyerekre

Más országban a szülők már a kezdetektől igyekeznek játékokkal, játékos módszerekkel fejleszteni a gyerekek különböző képességeit. A holland szülők ezen a téren lazábbak, hagyják, hogy a gyerek gyerek legyen.

A hollandok szerint egy újszülött babának a világ önmagában is elég izgalmas és stimuláló. Biztosak benne, hogy a baba magától is fog mászni, járni és beszélni, mikor készen áll rá, nincs szükség extra nyomásra és fejlesztésre ehhez, csak szeretetre és foglalkozásra.

A holland szülők nem akarják idejekorán iskolázni sem a gyerekeket. Egy totyogónak nem tanítják meg az ábécét, az óvoda a játékról szól többnyire, és általános iskolában a tanórák után a gyerekeknek legtöbbször nincs más kötelező elfoglaltságuk. Az iskolában pedig alig vagy egyáltalán nem adnak házi feladatot.

Ez alapján úgy tűnhet, a hollandok egyáltalán nem foglalkoznak a gyerekek oktatásával, pedig Hollandia a világon a 3. legjobban iskolázott nemzet Finnország és Szingapúr után. Ennek titka a stresszmentes közeg lehet, melyben a gyerekek könnyebben tanulhatnak, és nem gyűlölik meg az iskolát.

6. Hagyják, hogy a gyerek saját maga fedezze fel a világot

A holland szülők nevelési módszerének lényege, hogy megpróbálnak egyensúlyt találni a szülői beavatkozás és a gyerek önállósága között. Náluk nincsenek ún. helikopter szülők, akik minden pillanatban figyelik és mindentől óvják a gyerekeket. Ehelyett hagyják, hogy a gyerek egyedül játsszon vagy a barátaival, testvéreivel, állandó felügyelet nélkül.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a holland szülők nem aggódnak a gyerekeikért. Mint minden szülőnek, nekik is megvannak a szabályaik. De nem próbálnak meg mindent kontrollálni, inkább segítik a gyereket a különböző képességek kifejlesztésében. Például 2 éves kortól kezdve a gyerekek már elkezdik megtanulni az alapvető közlekedési szabályokat, 5 éves korukra pedig megtanulnak úszni.

Ez a minimális szintű szülői beavatkozás magabiztosságot és a felelősségérzet kialakulását adja a gyereknek már egészen kis kortól kezdve.

5. Sosem feledkeznek el saját magukról

Csak a boldog szülőnek lehet boldog gyereke – ez bármely nemzetiségre nézve igaz, de a hollandok tesznek is érte, hogy így legyen. A holland anyukák jóval realisztikusabban látják a szülőséget, és tudják, hogy a gyerekeik messze nem tökéletesek. Nem versenyeznek egymással a “tökéletes anya” címért, elfogadják saját hibáikat és tökéletlenségeiket.

A holland anyák nagyon jók a munka és család közti egyensúlyozásban. Legtöbbjük részmunkaidőben dolgozik, így nemcsak több időt tudnak a gyerekekkel tölteni, de saját magukra is jut idejük. Ettől magabiztosabbak lesznek, és jobban érzik magukat a mindennapokban.

4. A holland gyerekek akár az esőben is bicikliznek

A hollandok nem annyira szeretnek autóval közlekedni, ezért a gyerekek többsége is biciklivel jár iskolába. Ezzel viszont van egy kis probléma, mégpedig az időjárás. Hollandiában sok eső esik, gyakran erős a szél, télen az átlaghőmérséklet 1,6-4,4 Celsius fok. Ez azonban nem akadályozza meg a holland gyerekeket abban, hogy mindenhova biciklivel menjenek.

Az időjárási körülmények ellen úgy tudnak védekezni, hogy mind a szülők, mind a gyerekek rétegesen öltözködnek, vízálló kabátot hordanak, gumicsizmát vesznek fel, és már mehetnek is ki az esőbe. Az esőben való biciklizés egy nagyon fontos dologra tanítja meg a holland gyerekeket: az élet nem csak napfényből és szivárványból áll, bármilyen nehézség is adódik, nem lehet feladni.

3. Intim dolgokról is beszélnek velük

A holland szülők mindenről beszélgetnek a gyerekekkel, nincsenek tabutémák köztük. 4 éves korukra a holland gyerekek már tudják, hogy a lányok és a fiúk miben különböznek egymástól. Ahogyan idősebbek lesznek, a témákat egyre részletesebben beszélik meg, így mire egy holland gyerek eléri a kamaszkort, már magabiztos a viszonya a saját testéhez és vágyaihoz.

De ne higgyük, hogy Hollandiában a gyerekek azt tesznek, amit akarnak. A hollandok egyszerűen máshogy közelítik meg a párkapcsolatok fogalmát. Ahelyett, hogy a kockázatra és a veszélyekre helyeznék a hangsúlyt, a szerelem és a felelősség fontosságát emelik ki, megtanítják, hogyan kell meghúzni a saját határokat.

A holland tinédzserek ott alhatnak a szerelmüknél, mert a szülők számára az a fontos, hogy biztonságos helyen tudják a gyereküket. Ennek köszönhetően a gyerekek bíznak a szüleikben, és magától értetődően fordulnak hozzájuk, ha valami problémájuk van vagy tanácsra van szükségük.

A holland kormány is támogatja ezt a nevelési modellt, ezért tették 22 éves kor alatt ingyenessé a nőgyógyászati vizsgálatot, a fogamzásgátlást és az abortuszt.

2. Boldoggá, nem pedig sikeressé akarják tenni őket

Természetesen a holland szülőknek is vannak ambícióik a gyerekeikkel kapcsolatban, de a sikert egészen másként fogják fel. Míg a legtöbb nemzetnél a szülők számára az a fontos, hogy a gyerek kitűnően tanuljon és diplomát szerezzen, addig a holland anyák elsősorban a gyerek jóllétét tartják szem előtt.

Ahhoz, hogy sikeres legyen, boldognak, magabiztosnak, öntudatosnak, motiváltnak, függetlennek kell lennie, és fontos, hogy szoros köteléke legyen a családjával és a barátaival. Ezt vallják a hollandok. Szerintük csak ez a fajta boldogságérzet vezethet a későbbiekben kiemelkedő eredményekhez.

A holland szülők mindig önálló emberként tekintenek a gyerekeikre, akiknek megvannak a maguk erősségei és gyengeségei. Sosem próbálják meg rájuk erőszakolni a saját értékrendjüket vagy álmaikat.

1. Jó példát állítanak eléjük

Mutasd is meg, ne csak beszélj róla – ez a holland szülők egyik legfőbb szabálya. Ebben az országban az anyák tudják, hogy ha kreatív, talpraesett, boldog gyerekeket akarnak nevelni, az élettapasztalatokat saját példájukon keresztül kell átadniuk nekik.