Az eperfogyasztás veszélyei, amikről 10-ből 10 ember nem tud!

Végre valahára elérkezett az eperszezon és fogyaszthatjuk a friss, napérlelte helyi epret is. Ez a fantasztikus, ízletes gyümölcs azonban azon kívül, hogy számos értékes tápanyagot és növényi hatóanyagot tartalmaz magában, sajnos veszélyes is lehet az egészségünkre nézve.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek a népesség nagyobb hányadánál képesek allergiás reakciókat kiváltani és sokak bánatára az eper is közéjük tartozik. Jellemző allergiás tünet a csalánkiütés, amely a lakosság nagyjából 20%-át érinti is.

A csalánkiütés egy gyorsan kialakuló bőrtünet, amely jellegzetes piros, enyhén duzzadt, kiemelkedő, testszerte előforduló, viszkető foltok képében jelenik meg. A tünet kiváltója a hisztamin nevű vegyület.

Hisztamin

A hisztamin tartalmú élelmiszerek az arra hajlamos személyeknél képesek kiváltani a csalánkiütést. Az eper mellett a teljesség igénye nélkül ide sorolhatóak még a sajtok, alkoholos italok, paradicsom, kakaó, málna, szalicil és egyes gyógyszerek (aszpirin, NSAID) is.

Ha eper fogyasztását követően azt tapasztaljuk, hogy piros foltok jelennek meg a testünkön, esetleg a szemhéjunk, ajkunk, fülünk is megduzzad, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Súlyosabb esetben akár gége ödéma is kialakulhat, ami már életveszélyes állapot. Természetesen a fogyasztását a továbbiakban kerülni kell.

A rossz hír, hogy az allergiás reakció életkortól függetlenül, bármikor jelentkezhet, még azon személyek esetében is, akik addig tünetek nélkül fogyasztották az adott élelmiszert.