NÉBIH Felhívás! A fokhagyma mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, ami a boltok polcain van!

Időről időre felreppen és aktuálissá válik ez a téma a hazai médiában és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is újra felhívta a figyelmünket rá! Úgy gondoljuk, erről jobb, ha minél többen tudtok!

Kétségtelen, hogy a legtöbben nem is sejtik, hogy a fokhagyma, amivel nap mint nap főznek és amit a sarki fűszerestől vásárolnak, valójában (legtöbbször) Kínából érkezik. Az Egyesült Államokban forgalmazott fokhagyma kb. kétharmada kínai, ahogyan azt egy 2014-es majd egy 2016 os vizsgálat is kimutatta.

Ez nem is jelentene problémát, csakhogy a kínai fokhagyma jelentős része mérgező lehet. Eltekintve a minőség ellenőrzéstől, ami egyébként is aggodalomra ad okot, ez a fokhagyma rendkívül gyanús.

A kínai termelők a törvény által tiltott növényvédő szereket használnak, hogy javítsák terményeik kinézetét, ez azonban súlyos hatással lehet egészségünkre. Hogy védekezzünk ellenük, ki kell iktatnunk ezt a típusú fokhagymát az étrendünkből, ehhez azonban meg kell tanulnunk, hogyan szúrhatjuk ki őket az üzletekben. Mikor legközelebb fokhagymát vásárolsz, a következőkre figyelj:

Ha biztosra akarunk menni, akkor mindig őstermelőtől szerezzük be a piacon, megbízható forrásból. A legfontosabb különbség a kínai és a magyar fokhagyma között, hogy míg előbbin nincs rajta a gyökérmaradványa, vagy homorúra ki van vágva a gyökerének a helye, a hazain jól látható a gyökér maradványa.

Az is figyelmeztető jel lehet, hogy a magyar fokhagyma egész évben kapható, a kínai viszont karácsony környékén özönli el az országot, és mivel csak nyárig áll el, ősszel kevesebb van belőle.

A legjobb módszer, ha olyan helyen vásárolsz, ahol megbízol a termelőben vagy magad kezdesz el fokhagymát termeszteni!