11 tévhit az edzésről, ami árthat az egészségednek

Az edzéssel kapcsolatban számtalan dolog van, amit érdemes és amit nem szabad csinálnunk. Már-már lehetetlen kitalálni, hogy melyik tanácsot kövessük és mi az, amit sürgősen felejtsünk el. Valakitől ezt hallod, mástól pedig éppen az ellenkezőjét. Most kaphatsz néhány tippet, hogy könnyebben eligazodj az edzés útvesztőiben.

1. Tévhit: A legjobb napszak az edzésre a reggel

Nem igaz. A legjobb időszak az edzésre az, amikor készen állsz rá. Teljesen mindegy, hogy te este szeretsz lejárni az edzőterembe vagy a reggeli futást részesíted előnyben. Ami számít, az a következetesség. Tanulmányok kimutatták, hogy nincs különbség a reggeli és az esti edzés hatékonysága között.

2. Tévhit: A legjobb torna az agy számára a puzzle és a keresztrejtvény

Biztosan ezek is jók, de közel sem kizárólagos módjai annak, hogy edzésben tartsd az agyad. A fizikai gyakorlatok ugyanis testre és szellemre egyaránt jótékony hatást gyakorolnak. Az edzés nagyobb mértékben fokozza a vérkeringést, mint az órákon át tartó rejtvényfejtés. A testmozgásról bebizonyították, hogy képes javítani a kedélyállapotot, a memóriát, és jó módszer a demencia megelőzésére.

3. Tévhit: Heteket hagyhatsz ki az edzésben, mégis jó formában fogsz maradni

Sajnos ez nem így működik. A legtöbb ember már 1 hét kihagyás után izomtónust veszít. Amikor elérted a kívánt eredményt, akkor sem szabad felhagynod a mozgással.

4. Tévhit: Maraton vagy semmi. Csakis a hosszútávú futásnak van értelme

Ez sem igaz. Tanulmányban is vizsgálták, hogy akik jobban kedvelik a rövidebb távot, azok szíve is jó kondícióban van, mint a maratonistáknak. A könnyebb edzést, mint a kocogás vagy a séta pedig még jobb is a testnek. A szív és a keringési rendszer könnyebben tud alkalmazkodni ezekhez a gyakorlatokhoz.

5. Tévhit: Az energiaitalok biztosítják a kellő hidratáltságot az edzés során

Az energiaitalok cukorból és vízből állnak. A szakértők szerint edzés alatt kizárólag tiszta vizet érdemes inni, az energiakészlet feltöltéséhez edzés után fehérjéből álló ételt kell enni.

6. Tévhit: A futópad jobb, mint a park

A futópadon és a friss levegőn futni még akkor sem ugyanaz, ha ugyanakkora távot teszel meg. A széllel szemben futni fontos az izomcsoportok számára, így akár 10%-kal több kalóriát égethetsz el, mint a futópadon.

7. Tévhit: Az igazán kemény edzéstől megéhezel

Ha nagyon éhes vagy edzés után, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben. Hiszen a mozgásnak éppen azt kellene eredményeznie, hogy elnyomja az éhséget. Ennek oka hormonális szinten keresendő: a ghrelin nevezetű éhséghormon szintje csökken, míg a leptiné megemelkedik.

8. Tévhit: Protein szelettel helyettesítheted a zabpelyhet

A protein szelet feldolgozott élelmiszer, melynek emésztése kevesebb kalóriát igényel, tehát kevésbé hasznos. Lehet nassolni való, de semmiképp sem helyettesítheti a zabpelyhet vagy más gabonákat.

9. Tévhit: Csak a tejtermékekben van kalcium

Nagyon idejétmúlt nézet ez. Sok más élelmiszer van, mely bővelkedik kalciumban. A brokkoli, a szezámmag, a spenót kitűnőek a tejtermékek helyett, melyek ráadásul sokszor nem is olyan egészségesek, mint amilyennek hisszük őket.

10. Tévhit: A jógától elmúlik a hátfájás

A jóga nem fogja meggyógyítani a hátfájásodat, ha a fájdalmat nem izomproblémák okozzák. A nyújtás és egyes pózok hasznosak lehetnek, mivel erősítik az izmokat, és lehetséges, hogy kezelik a fájdalmat. De ha ennél komolyabb a probléma, például rekeszsérv vagy porckorongsérv, akkor a jóga kifejezetten ártalmas lehet.

11. Tévhit: A futás árt a térdnek és a bokának

Erre semmilyen bizonyíték nincs. A legfrissebb tanulmányok szerint a futás a láb egyetlen részére sincs rossz hatással, inkább erősíti és ellenállóbbá teszi a sérülésekkel szemben.

BÓNUSZ: Több időt tölteni az edzőteremben nem mindig jó ötlet

Az orvosok szerint az edzés kapcsán a legfontosabb dolog, hogy ne ess túlzásba. Ha gyorsan is akarsz jó formába kerülni, akkor sem ajánlott mindennap edzeni, mert ez óriási stressz a test számára. A testnek ugyanis regenerálódásra is szüksége van. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap otthon kell ülnöd és teletömnöd magad gyorskajával, de a pihenés éppen olyan fontos, mint maga a mozgás. Ne feledkezz meg arról sem, hogy különböző izmokat mozgass meg különböző tempóban a sérülések elkerülése érdekében.