Röhejesen olcsó megoldás: így lesz tele a kerted édesburgonyával!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az édesburgonya és már nem csupán az egészséges életmódot követők körében. Magas tápanyag tartalommal rendelkezik és igazán nagyon ízletes gyökérnövény, ám az árával már kevésbé vagyunk megelégedve.

Ha szeretnél többet fogyasztani belőle, de nem akarsz minden alkalommal mélyen a zsebedbe nyúlni, akkor javasoljuk, hogy termessz magadnak otthon. Nem olyan nehéz dolog, mint gondolnád.

Első lépés – csíráztatás

Ehhez szükséged lesz néhány édesburgonyára. Fogj egy poharat vagy befőttes üveget és engedd meg vízzel. Az édesburgonyába 3 ponton szúrj fogpiszkálót és így állítsd bele az üvegbe, hogy a csúcsa vizet érjen. A fogpiszkálók fogják fenntartani az üveg szélén.


Ha fogy a víz, akkor pótold és figyeld, hogyan ereszt gyökeret, majd hajtást.

Második lépés – palántázás

Ha már szép csinos hajtásaid vannak, akkor le lehet törni őket és vízben gyökereztetni tovább. Ha megindultak a gyökerek, akkor átültetheted őket palántázó tálcába vagy kis cserepekbe, amelyekbe perlittel kevert virágföldet tegyél.

Harmadik lépés – palántanevelés

Tedd fényes helyre és naponta locsold meg őket. Figyelj, hogy a föld mindig legyen nedves. Tápoldattal is elláthatod őket.


Negyedik lépés – kiültetés

Ne csapjon be a meleg áprilisi idő, mert még ilyenkor is előfordulhatnak fagyok. Ezeket érdemes kivárni és, ha már stabilan fagypont feletti a hőmérséklet, akkor kiültetni a palántákat napos helyre. A sorok között 1 métert, a palánták között legalább 30 cm-t hagyj ki. A felső levelek lógjanak ki a földből.

Ötödik lépés – növénygondozás

Rendszeresen öntözd, sok vízzel lásd el. Amíg nem ereszt lombot, addig gyomláld, utána magát fogja beárnyékolni.

Hatodik lépés – betakarítás

Szeptembertől már kezdheted learatni az édesburgonyát, vigyázva, nehogy megsértsd a gumó héját. A fagyokig mindenképpen szedd fel őket.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!