Ezért alszik jobban, aki éjszaka zoknit visel!

betöltés...

Ha gyakran nem tudsz elaludni éjszaka, akkor most jól figyelj. Egy friss tanulmány szerint 15 perccel korábban fogsz álomba merülni, ha zoknit húzol a lábadra, és úgy bújsz be a takaró alá.

Hogy ez miként lehetséges, érdemes azt tudni, hogy alvó állapotban a testhőmérséklet 1,2 Celsius fokkal csökkenhet, így gyakran akár 36 Celsius fok alá is süllyedhet az optimális alvó testhőmérséklet.

Az elalvás egy komplex neurobiológiai folyamat, ami akkor következik be gyorsabban, mikor a test maghőmérséklete, ami a gyomor és has tájékán található, minél gyorsabban képes visszahűlni. A szervezet a vérerek tágulása és szűkülése nyomán képes szabályozni a testhőmérsékletet. Mikor hűteni kell, akkor az agy kitágítja a vérereket, hogy több hő szabaduljon fel, mikor meg hideg van, akkor összeszűkülnek ezek az erek, szintén az agy parancsára.

És itt jönnek be a lábak és a zoknik, ugyanis kutatók szerint ha a lábfej, a talp melegen van tartva, akkor az itt található speciális hőszabályzó idegsejt üzenetet küld az agynak, hogy tágítsa ki a vérereket, mert az elalváshoz hűtésre van szükség. Ehhez pedig egy pár puha, meleg zoknira van szükség.

Egy dél-koreai tanulmány során a szakértők azt állapították meg, hogy ha valaki a speciálisan Dél-Koreában kifejlesztett, természetes anyagból készített alvó zoknit viseli, akkor 30 perccel többet képes aludni éjszaka, és a rémálmok előfordulásának esélye is felére csökkenhet.

betöltés...