A tudomány szerint a dühtől hízhatsz

A düh nemcsak a kiabálásból és a rossz kedvből áll. A dühnek 3 típusa van, és mindegyiknek megvannak a maga jellegzetes tünetei, mint az önvád, a kockázatvállalás, a megjátszott szomorúság és még sok más. A harag tehát nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Ránk gyakorolt hatása pedig sokkal komolyabb egy vitánál vagy egy elrontott esténél. Az egyik legfőbb mellékhatása a nagy mértékű hízás.
Most megtudhatod, hogy miért érdemes kontrollálnod a dühöd még a testsúlyod szempontjából is.

Minden az adrenalinnal kezdődik

A harag nemcsak az érzelmeinkben manifesztálódik, de a testünkben zajló kémiai folyamatokban is. Amikor mérgesek vagyunk, adrenalin szabadul fel, ettől pedig az “üss vagy fuss” állapotába kerülünk. Aktívak leszünk, feszültté válunk.

A belső szervekből az izmokba áramló vér miatt nem érzünk éhséget, mikor elönt minket a harag. De ez a hatás csak rövid távon érvényes.

Miután az adrenalin szint csökken, úgy érezzük, pótolnunk kell az elveszett energiát. Éhség tör ránk és enni kezdünk. De mivel idegesek vagyunk, ez érzelmi, tudatosság nélküli evéshez vezethet. Ilyenkor hajlamosak vagyunk olyan ételeket enni, melyek nem tesznek jót, nem egészségesek, de örömet és jó érzést adnak.

Amit tehetsz:

Próbáld meg nem az evésen keresztül kezelni a stresszt. Figyelj a táplálkozásodra, és mikor úgy érzed, már tele vagy, hagyd abba az evést. Ezzel megelőzheted a hízást.

A szorongásunk a stressz oka

A szorongás fokozza a stresszt, ennek következtében pedig megnő a kortizol hormon szintje. Ez amellett, hogy ártalmas a szívnek és emeli a vérnyomást, még a súlyodnak sem tesz jót.

A kortizol ugyanis a vércukrot zsírrá alakítja, és gátolja az emésztést. Ennek eredményeként beindul a hízás és a zsírok lerakódása, ami az egészségre is ártalmas.

Amit tehetsz:

A negatív érzéseket söpörd el aktív időtöltéssel. Menj el futni, kezdj el edzeni, vagy sétálj egyet a parkban. Ettől megváltozik a kedélyállapotod és rendezni tudod a gondolataidat.

Elveszítjük a kontrollt az étvágyunk fölött

A stressz alvásproblémákat is okoz. Ha nem alszunk eleget, nem lesz elég energiánk. Ilyenkor egyre inkább szénhidrátokkal töltjük fel magunkat, üdítőket iszunk, édességet és más egészségtelen ételeket eszünk.

Ettől pedig még nehezebbé válik kontrollálni magunkat. Az alváshiány megzavarja a hormonokat, melyeknek az étvágyunk szabályozása volna a feladatuk.

Amit tehetsz:

Találd meg a módját annak, hogy helyreállítsd a harmóniát az életedben. Ez lehet az olvasás, a barátokkal való találkozás, a kedvenc hobbid végzése vagy bármi, ami békét és nyugalmat hoz az életedbe.