Az E-cigi egy szörnyű, visszafordíthatatlan betegséget, úgynevezett “popcorn” tüdőt okozhat

Az E-cigi óriási trend lett, mióta széles körben forgalmazzák és mivel egyfajta egészséges alternatívaként hirdetik és tekintenek rá az emberek, azok is bátrabban rákapnak, akik amúgy normál cigarettát soha nem szívnak.

Egyesek csupán azért fogyasztják, mert egyszerűen trendinek és finomnak tekintik, mások pedig azért, hogy “biztonságosabb” cigire cseréljék a hagyományos fajtát. De valóban ez a helyzet? Az E-cigi tényleg kisebb bajt jelent?

Nos, a Harvardi Közegészségügyi Iskola vizsgálatai szerint egyáltalán nem, sőt, az E-cigi olyan veszélyt hordoz magában, amire eddig különösebb figyelem nem szegeződött.

Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt egy mikrohullámú pattogatott kukoricát készítő gyár dolgozói között sokan megbetegedtek, mert belélegeztek egy vegyi anyagot, a diacetilt. Ez a diacetil egy ízesítő anyag, amelyet például a pattogatni való kukorica vaj ízesítésére és egyes tejtermékek ízesítésére használnak. Ez a vegyszer egy visszafordíthatatlan egészségügyi problémát, a bronchiolitis obliteranst (tüdőfibrózis egyik fajtája) és ehhez kapcsolódó halált váltott ki.

Ennek eredményeképpen a popcorn készítő gyárak kivonták termékeikből a diacetilt, de sokan még mindig ki vannak téve a szer veszélyének. Ezek azok az emberek, akik E-cigit szívnak.

A bronchiolitis obliteranst “popcorn tüdőnek” is hívják a fent említettek miatt. Az állapot gyógyíthatatlan, teljesen legyengíti a szervezetet és olyan súlyos elváltozásokat okoz, amelyek légszomjat, köhögést váltanak ki, idővel pedig súlyos légzési elégtelenséget. A tüdőhólyagocskák, ahol a gázcsere történik, idővel hegesednek.

“51 E-cigaretta ízesítés közül 39-ben a diacetil mennyisége meghaladta a laboratórium által kimutatható mennyiséget. A diacetilt és más kapcsolódó ízesítő vegyi anyagot számos más ízben használják a pattogatott kukorica vaj ízesítésén kívül, beleértve a gyümölcsízeket, az alkoholos ízeket és a cukor ízesítésű e-cigarettákat.” – mondta Joseph Allen, a tanulmány vezető szerzője.

Mivel még nincsenek olyan régóta elterjedve a piacon az E-cigik, hogy egyértelmű következtetéseket lehetne levonni a vizsgálatok alapján, ezért nem tudni biztosan, hogy milyen egyéb súlyos kockázatot hordoznak magukban. Az mindenesetre aggasztó, hogy éppen a különleges és csábító ízek azok, amelyek a legtöbb embert, különösen az amúgy nem dohányzó fiatalokat is vonzzák.

A legtöbben az E-cigi nikotintartalmára fókuszálnak, holott számos más vegyi anyag van, amelyek a tüdőkárosító hatások mellett akár rákos megbetegedések kockázati tényezői lehetnek és egyéb egészségügyi problémákat is kiválthatnak.

Azt mindenesetre érdemes leszögeznünk, hogy az E-cigi nem egy biztonságos és egészséges megoldás a leszokni vágyóknak. Ha valaki azon töri a fejét, hogy leteszi a cigit, kérje szakember segítségét a megfelelő alternatíva megtalálására, ha anélkül nem megy.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!