5 ok, amiért rossz ötlet testi fenyítést alkalmazni a gyereknevelésben, és 5 módszer, ami jobban működik

A testi fenyítés gyakran alkalmazott módszer az engedetlen gyermekek nevelésében, Amerikában is 5-ből legalább 4 szülő él vele, és 10-ből 9-szer nők alkalmazzák, legyen az az anya vagy a gondozó. Sokan habozás nélkül fenekelik el a gyerekeket, és nemcsak a kezüket, de sokszor az éppen kezük ügyébe kerülő eszközt használják ehhez, pl. nadrágszíjat. Akármennyire is azt hiszik, hogy ezzel jó útra térítik a gyereket, hatalmas károkat okoznak. Kutatások szerint ugyanis a testi fenyítés nemcsak fizikai sérüléseket okoz a gyereknek, de teljesen hatástalan is.

1. Nem működik, és még tovább rontja a helyzetet

A gyerekeket meg lehet büntetni, és a szülők türelme is véges. De ha veréshez folyamodnak, azzal semmit nem érnek el. Kutatások szerint az erőszak hosszú távon működésképtelen a gyerek fegyelmezésében, hiszen a rossz viselkedés mögött rejlő okot kell felismerni és kezelni. A gyereknek meg kell értenie, hogy mi a baj azzal, amit tett. Az erőszak csak egy gyors módszer arra, hogy a gyerek befejezze a rossz viselkedést.

2. Egyenes út egy bántalmazó szülőhöz és egy bántalmazott gyerekhez

Kutatások kimutatták, hogy a gyermekbántalmazási esetek többsége az elfenekeléssel kezdődik. Mikor ez a fajta fenyítés már nem működik, a szülők durvább eszközökhöz folyamodnak és nagyobb erővel bántalmazzák a gyereket. Tartós hatást várnak tőle, de ez soha nem fog bekövetkezni. Ennek a vége pedig az lesz, hogy olyan erővel ütik a gyereket, amit korábban maguk se tudtak volna elképzelni.

3. Az erőszak következtében nagy korában a gyerek is agresszívvá válhat

Azok a gyerekek, akik egész gyerekkorukban elszenvedték a testi fenyítést, szülőként maguk is hajlamosabbak lesznek a gyermekeik elleni erőszakra. Annak is nagyobb az esélye, hogy bűnözők lesznek. A szülők bármit is mondanak, sokkal nagyobb súlya van annak, amit tesznek. Ha anya és apa pofonokkal oldják meg a konfliktusokat, a gyerek is ezt fogja eltanulni tőlük.

4. A gyerek depresszióssá válhat

Ha a párod megüt, biztosan nem azt gondolod, hogy mennyire szeret. Ugyanez történik a gyerekkel is. A gyerekekben a verés pillanatában felmerül a kétség, hogy az anyukájuk és apukájuk vajon szereti-e őket. Mivel a gyerek egész világa a szülei körül forog, ez az érzés akkora félelmet kelthet bennük, hogy depresszióssá válhatnak miatta. Ez nemcsak frusztrálja a gyereket, de a szocializációjára is negatív hatással van.

5. Szó szerint megbetegítheti a gyereket

Már az is gyengíti a gyerek immunrendszerét, ha folyamatosan tanúja az erőszaknak. A rendszeres testi fenyítésnek pedig még rosszabb hatása van, ezért az immunrendszer annyira legyengül, hogy a gyerek sokkal fogékonyabbá válik a betegségekre. Krónikus betegség esetén pedig egyre romlik majd az állapota.

Mit tehetsz helyette?

Amikor elfogy a türelmed
Gondold át az elvárásaidat, és kérdezd meg magadtól, hogy a gyermeked magatartása összhangban van-e az életkorával és a fejlettségével (pl. a 2 éveseknél természetes, hogy véget nem érően kérdezik, hogy “miért”). Ettől lehet, hogy enyhül a hirtelen dühöd, és másként tudsz hozzáállni a helyzethez.

Többször kérted, hogy viselkedjen jól, de ügyet sem vet rá
Ne hagyd, hogy a gyerek csupán feltételezze, mit jelent, mikor azt kéred, viselkedjen jól vagy játsszon szépen. Pontosan tisztázd vele az elvárásaidat és a szabályokat, hogy tudja, mi a rossz és miért, pl.: Ne csipkedd a bátyádat, mert az fáj neki.

A gyerek nem tudja, hol a határ
Mikor a gyerek átlépi a határokat, és te úgy reagálsz, hogy azzal a feszültségedet is le akarod vezetni, csak rontod a helyzetet. Maradj nyugodt, vedd fel a gyerekkel a szemkontaktust, és beszélj higgadtan, halkan. A nyugodtságnak megvan az a fantasztikus képessége, hogy helyreállítsa a békét.

A gyerek hisztizik
Higgadtan vidd egy csendes helyre a gyereket, és magyarázd el neki, hogy mi elfogadhatatlan a viselkedésében. Mondd meg neki, hogy ha megnyugodott, akkor visszamehet játszani, és várj 2 percet. Ha újra elkezd vitatkozni vagy bömbölni, kezd újra a 2 perces visszaszámlálást!

A nagyobbacska gyerek nem hallgat rád
Amennyiben biztos vagy benne, hogy nem fog megsérülni, hagyd, hogy a rossz viselkedésének elszenvedje a következményeit. A saját hibájából biztosan tanulni fog. “Mondtam neked, hogy nem szabad!”