6 rejtett ok, amiért nem tudsz fogyni a hasadból

A hason lévő zsír leadásából nemcsak jobban nézünk ki, de sokkal egészségesebbek is leszünk. A hason lerakódott zsírréteg ugyanis olyan komoly betegségeknek a kiindulópontja lehet, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek. Megszabadulni tőle azonban sajnos nem egyszerű. Ha úgy érzed, mindent megteszel, az eredmények mégsem jönnek, valószínűleg rejtett okok állnak a háttérben, melyek miatt nem tudod leadni a makacs zsírpárnákat.
Most megtudhatod, melyek a legfőbb okai annak, hogy az úszógumi nem mozdul rólad.

1. Nem tudod, milyen típusú zsír rakódott le a hasadon

Ha nem vagy képes csökkenteni a hasadon lévő zsír mennyiségét, annak egyik oka lehet, hogy nem a hasad típusának megfelelő fogyókúrás módszert választod. A hasi elhízásnak a fentebb említett 5 típusa van, és mindegyikre másként kell edzeni és táplálkozni. Ezért fontos, hogy azonosítsd az elhízásod típusát, és ennek megfelelően válaszd ki a fogyókúrás módszert.

2. A mérleg megszállottja vagy

A folyamatos méredzkedésről le kell szoknod, mert ezzel hátráltathatod a fogyásodat. Minden alkalommal, mikor ráállsz a mérlegre, és nem azt a számot látod, amire számítottál, veszítesz a motivációdból. Negatív gondolataid lesznek, nyomás nehezedik rád, és rossz lesz a kedved. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy lassan feladd az egészet, és csalódottságodban megint többet egyél. Jobb, ha hetente csak egyszer méred magad, és ne feledd, a szám csak tájékoztató jellegű, nem pedig ítélet a fogyókúrád felett!

3. Rossz étrendet követsz

Szervezetünknek nagyon sokféle összetevőre van szüksége: vitaminokra, szénhidrátokra és zsírokra is. Ha ezek közül valamelyiket kizárod az étrendedből, a diétád sokkal inkább káros lesz, mint hasznos. Ha csak zöldséget és gyümölcsöt eszel, vagy rengeteg gyorsételt, cukrot és sót, úgy elég nehéz lesz lefogyni. Fontos, hogy alaposan tervezd meg a diétádat, és gondoskodj arról, hogy legyen benne magnézium, vitaminok, egészséges zsírok és más létfontosságú tápanyagok.

4. Nem változtatod a gyakorlatokat

Az edzés nagyon jó módszer a zsír csökkentésére. De fontos, hogy a testmozgás változatos legyen. Mindegyik gyakorlat másként hat a testre, ezért ne csak kardiózz vagy ne kizárólag nyújtógyakorlatokat végezz. Színesítsd a mozgást magas intenzitású és erősítő gyakorlatokkal, ússz vagy gyakorold a harcművészeteket! Ne hidd, hogy edzeni csak a teremben lehet különféle gépekkel! Otthon és az utcán is mozoghatsz! De ne ess át a ló túloldalára, nehogy sérülést okozz magadnak!

5. Stresszeled magad

A stressz az egész testnek árt, a testsúlyodnak is. Hatással van a táplálkozásra, a lelki és fizikai állapotra. A kortizol nevű stresszhormon magas szintje segíti a zsír elraktározódását, ezért próbáld meg csökkenteni: relaxálj, ne dolgozd agyon magad, keress egy hobbit, vagy lógj a barátaiddal! Ha sikerül ellazulnod, nagyobb lesz a motivációd is, hogy harcba szállj a zsírpárnák ellen.

6. Androgén hormonok magas szintje

Az egyik legkomolyabb ok a policisztás ovárium szindróma (PCOS). Ez azt jelenti, hogy túl sok férfihormon van a női szervezetben. Ez nagyon sok funkciót érint, többek közt a menstruációt, a teherbeesést, és növeli a cukorbetegség kockázatát is. A PCOS a testsúlyra is hatással van. Hogy nálad normális-e az androgének szintje, az orvossal ellenőriztetheted.