Hogyan alhatsz el mindössze 1 perc alatt

Amikor feszültek vagyunk vagy stresszesek valami miatt, nemcsak elaludni nehéz, de nyugodtan végig aludni az éjszakát is. A következő módszer megnyugtatja az idegeket, és segít, hogy jobban tudj pihenni.

Ez a “4-7-8” módszer, amit a következőképpen kell végezned:

  • Az orrodon keresztül 4 másodpercen át lélegezz nyugodt tempóban.
  • Tartsd bent a lélegzeted 7 másodpercig.
  • A szádon keresztül fújd ki a levegőt 8 másodpercen át.

Nagyon egyszerű, és biztosan furcsán hangzik, de tényleg hatékony.

Hogyan működik

Amikor stresszes vagy feszült vagy, a véredben megnő az adrenalin mennyisége, a légzésed pedig gyorsabb és felületesebb lesz. Ez a légzőgyakorlat egyfajta nyugtatóként működik. Lelassítja a légzést, ezáltal lassítja a szívritmust is, emiatt pedig nagyon gyorsan megnyugszol. Egyszerű fizika az egész!

Mentálisan is segít megnyugodni, azáltal, hogy mindvégig koncentrálsz a légzésedre. Észre sem veszed, de az idegrendszered közben fokozatosan csökkenti az aktivitását, a feszültség érzése pedig eltűnik. Ezt bármelyik neurológus meg tudja erősíteni neked, ha nem hiszed.

Az eredmény az lesz, hogy az egész tested megnyugszik. A gyakorlat hatásai az erősségüket és gyorsaságukat tekintve leginkább az altatáshoz hasonlíthatók. Egy harvardi orvos, Andrew Weil találta fel a “4-7-8”-as módszert, amit az indiai jógik már évszázadok óta jól ismernek. Meditálás alatt is alkalmazzák, hogy elérjék a teljes relaxáció állapotát. A gyakorlatról elmondható az is, hogy teljesen ártalmatlan.

Hogyan lehet hasznos számodra

Például, ha késő este felébredsz, mert valami nem hagy nyugodni, akkor segíteni fog. Ugyanez érvényes arra az esetre, amikor valami fontos eseményre vagy versenyre készülsz, és a nyugtalanságtól nem tudsz rendesen pihenni.

A még jobb hatás érdekében fogyaszd mellé ezt az altató italt

Keverj össze:

  • ¼ evőkanál mézet,
  • ⅛ evőkanál tengeri sót,
  • 1 evőkanál kókuszzsírt.

Nyeld le a keveréket önmagában, vagy keverd el egy pohár meleg vízben, és idd meg lefekvés előtt. Az összetevőknek nemcsak egészségedre nézve vannak jótékony hatásai, de csökkentik a kortizol szintet is, ami megakadályoz az elalvásban, és felébreszt éjszaka.