7 gyakorlat, amivel megszüntetheted a nyirokpangást, ha egész nap ülsz

Ha a napod nagy részét a számítógép előtt ülve töltöd, a nyakadban, a hátadban és a karodban jelentkező fájdalom folyamatos problémát jelenthet. Az ülő életmód nagyban károsítja az egészséget: az izmaid merevekké válnak, rendszeresen tapasztalhatsz zsibbadást, bizsergést.
Olyan egyszerű gyakorlatokat válogattunk össze, melyekkel csökkentheted a nyakfájást, a karok, a hát és a nyak merevségét.

Nyak és vállak

A számítógépes munka és a sok vezetés is okozhat feszülést a nyakban és a vállakban. Ennek eredménye pedig fájdalom az izmokban, az ízületekben és a csontokban. Ez pedig komoly probléma: az elmúlt évben Nagy-Britanniában 30 millióan jelentettek beteget nyakfájás miatt.

A becsípődött idegek és erek a nyakban a látás romlását és fejfájást okozhatnak. Ezt azonban néhány egyszerű gyakorlattal el lehet kerülni.

  • A nyak és a vállak nyújtása: Az egyik karoddal dőlj az ajtónak, hajtsd le a fejed, és próbáld meg elérni a másik válladat az álladdal, majd hajtsd vissza a fejed normál helyzetbe. Ne erőlködj, kellemes meleg érzést kell érezned az izmaidban. Ismételd a másik oldalon is.

  • A fájdalom és a merevség csökkentése: Állj a fal mellé, hogy nyakaddal érintsd a falat, a sarkaid kb. 8 cm-re legyenek a faltól. A vállaidat engedd le. A karjaidat oldalra nyújtsd ki, és csinálj 10 karemelést. Közben a karjaid végig érintsék a falat.

Csukló

A billentyűzet nem megfelelő elhelyezése és az egész nap kézben tartott telefon is okozhat zsibbadást és fájdalmat a csuklókban.

Ha nem foglalkozol ezekkel a tünetekkel, hamarosan carpalis alagút szindróma alakulhat ki nálad. De bizonyos gyakorlatokkal csökkentheted a feszülést, és megelőzheted ezt a betegséget.

  • Az irodában: 2 labdára és egy expanderre lesz szükséged, amiket napközben a munkahelyeden is használhatsz. Ezektől a gyakorlatoktól erősebbek lesznek az ízületeid.

  • A csukló bemelegítése: Fogd meg a csuklódat, és csinálj vele 10 körzést. Rajzolj köröket a kezeddel, miközben stabilan tartod a karod. A másik kezeddel is ismételd.
  • Ujjak nyújtása: A két mutatóujjadat akaszd össze, majd húzd szét őket. Minden ujjaddal végezd el ezt a gyakorlatot.

Derék és fenék

A derékfájdalom és a nehézláb-érzés nem azt mutatja, hogy öregszel. Valószínűleg az ülő életmódod és a kevés fizikai aktivitás miatt tapasztalod ezeket. Ha órákon át ülsz, isiász alakulhat ki, amikor a csípőtől a lábfejig futó ülőideg kezd fájni.

Az orvosok szerint az ülő életmód a cellulitisznek is kiváltó oka. Hogy ezt elkerüld, végezz egyszerű nyújtó gyakorlatokat. Ezzel javíthatod a vérkeringést, egészséges és szebb leszel.

  • Az irodában: Ülj le a szék szélére, és az egyik lábadat nyújtsd előre. Lassan hajolj a lábad felé. Ne erőltesd túl magad: nem szabad feszülést, sem fájdalmat érezned. 5-10-szer ismételd, majd végezd el a másik lábaddal is.

Ez a nyújtó gyakorlat enyhíti a feszülést a derékban és a fenékben, és ellazítja a térdszalagokat.

  • Otthon: Feküdj a hátadra, a nyakad alá tégy egy párnát vagy egy takarót. A jobb térdedet hajlítsd be, és tedd rá a bal bokádat. A bal lábfejed a jobb térded fölött legyen. A jobb combod mögött kulcsold össze a kezeidet, és próbáld meg magad felé húzni a combodat. Ha nem tudod összekulcsolni a kezeidet, használj egy törölközőt. A feneked maradjon lent. Próbálj így maradni 20-30 másodpercig. 2 ismétlést végezz, majd válts lábat.