10 tipikus osztálytárs, akivel te is találkoztál

A menő csaj, aki a fiúkkal barátkozott, a Hantaboy, aki minden szituációból kidumálta magát. És még 8.

Mindannyian bekerültünk valamilyen skatulyába iskolás korunkban. Ha te most is oda jársz, akkor te most is benne vagy egyben. Következőkben 10 olyan osztálytárs típust ismerhetsz meg, amiből több mint valószínű, hogy a te osztályodban is van egy. Ha nehezen azonosulsz velük, várd ki az utolsó kettőt!

1. Aki a tanár oldalán áll

Nem szerettük. Méghozzá azért nem, mert ugyan egészen biztos, hogy a tanárnak volt igaza, neki, mint az osztályközösség tagjaként kutya kötelessége (lett volna) a mi igazunkat védeni.

2. A tanár kedvence (nem az eredményei miatt)

Ugye, hogy középiskolában volt egy – amúgy teljesen aranyos és kedves – szőke lány, akivel a legtöbb tanár kivételezett? Persze, nem azért mert vágott az esze vagy mindig előre tanult volna, csupán mert igéző szemei voltak még egy 40 éves tanár számára is… Ne félj, a női tanároktól visszakapta.

3. Hantaboy/Hantagirl

A srác vagy lány, aki nem tanult, éppen ezért mindig felelt. Aztán mikor kiállt a felelethez, olyat hantázott, hogy simán kijött belőle egy hármas vagy egy négyes. Hihetetlen módon leplezte felkészületlenségét, beszélt mindenről, csak a témáról nem, mégis valahogy megfogta a tanárt. Gyakran azért küldte el a tanár, mert már nagyon unta a hantát. Iszonyatosan irigyeltük.

4. A feltűnően hülye

Lehet valaki kicsit tájékozatlanabb, felkészületlenebb, akár kicsit butább is, mint a többiek, de az ne reklámozza. Ismered te is a típust, aki mindig újra és újra megszólal, de mindig mellélő. Egy középiskolai hölgy osztálytársam például megkérdezte kémiaórán, hogy hol lehet kapni héliumot. Egy szellemes bajtárs válasza az volt, hogy a hélium-szaküzletben, mire a lány azt kérdezte: és az hol van? Na most erre mit lehet mondani?

5. A stréber

“Aki a tanár oldalán áll” legjobb barátja. Általában egy padban ülnek, és legjobb barátok/nők. Ő viszont kissé kínosnak érzi, hogy pajtása mindig a tanár pártját fogja, éppen ezért kissé háttérbe húzódik, és onnan hódítja meg az iskolai tanulmányi átlagbeli rekordokat. Mindig előre tanul, mindig mindent tud, minden plusz pontot, piros pontot, matricát, dicséretet, kitüntetést ő kap, és nagy ritkán van olyan udvarias is, hogy másokat is hagy kibontakozni.

6. A menő csaj

A lány, aki valójában fiú. Na jó, nem transzszexuális értelemben, nincsenek olyan gondolatai, hogy rossz testbe született. Csak egyszerűen annyira laza és menő, hogy legtöbbször a srácokkal lóg, nem tanul, és erre még büszke is, visszaszól a tanárnak, hintázik, rágózik vagy kajál, és még vicceseket is mond. A hátsó sorokban ül valahol, ahol a tanár nem figyel rá annyira, fiú padtársa van, akivel nagyon jókat tud nevetni az óra közepén. Gyakran barátkozik, sőt van, hogy egyezik a személye “A feltűnően hülyével”.

7. A csapatkapitány

Na, rá aztán igazán irigy volt mindenki. Mert nemhogy jóképű srác vagy csinos lány volt, de még okos is. Ha ez a tulajdonsága nem párosult nagyképűséggel, akkor bármilyen “jelöljetek ki magatok közül valakit” kezdetű tanári kérésre mindenki számára egyértelmű válasz volt, hogy Ő. Jó fiú vagy lány volt, de meg volt kenve azért némi hájjal. Ja, és az egész iskola köreiben népszerű volt.

8. A hisztinátor

“Hova menjünk osztálykirándulni?” – hangzott el osztályfőnöki órán a kérdés. Leányfalut végül 29 igen és 1 nem mellett megszavaztuk. Vajon ki volt az egyetlen nem? Persze, hogy A hisztinátor. Olyan “csakazértis” karakter, akinek mindegy volt, hogy miről szavaz az osztály, mit kell eldönteni, csak ellentmondhasson. Mindig mindent megpróbált megvétózni, próbált ellenszegülni a tanár vagy az osztály akaratának, és mikor győzött a többség, beült hátra, a helyére és duzzogott egy sort.

9. A szürke eminenciás

Az összes karaktertípus közül a leggyakoribb. Általában valamelyik fenti karakter személyiségjegyeit magában hordozza, de nem olyan nagy mértékben, hogy ahhoz a kategóriához tartozzon. Csöndes típus. Az, hogy ő csöndben volt, az sosem azt jelentette, hogy ne lenne véleménye, hanem mindig azt, hogy A feltűnően hülye vagy “A hisztinátor” volt nála a hangosabb. A tanárok kedvelték, mert nem volt vele gond, közben pedig egy értelmes és értékes embernek ismerték meg, ha engedték. Gyakran lebecsülték a nagyhangúak, de sok esetben értékesebb ember volt, mint ők, és később sokkal többre is vitte.

10. TE

És az utolsó kategóriában ott vagy te, aki fenti 9 kategóriába szinte mindegyik egykori vagy mostani osztálytársad betetted, de saját magad nem tudtad. Ha szeretsz vagy szerettél tanulni, akkor lehet, hogy a stréberek közé tettek. Ha jó volt a dumálókád, lehet, hogy te voltál a “Hantaboy”. De erről te nem nagyon tudsz vagy tudtál. Egyszerűen azért, mert nem mondták el neked.