Változások a testedben, ha naponta 20 percre felemeled a lábaidat

Megszoktuk, hogy maximális sebességen élünk és folyamatos mozgásban vagyunk. Ezért részesítjük előnyben az olyan gyakorlatokat, melyek nem igényelnek sem túl sok időt, sem túl nagy erőfeszítést. Van például egy olyan gyakorlat, amivel elűzheted a fáradtságot és javíthatod a kedélyállapotodat is. Mindezt pedig csupán 20 perc alatt!

Emeld fel a lábaidat

  • Vegyél fel egy kényelmes testhelyzetet a fal közelében. A derekad alá tégy egy párnát.
  • Emeld fel a lábaidat és a falnak támasztva nyújtsd ki őket. Karjaid a tested mellett pihenjenek.
  • Maradj ebben a testhelyzetben 15-20 percig.

Fontos, hogy olyan ruhát viselj, ami nem akadályozza a vérkeringést. A legkényelmesebb, leglazább ruhát vedd fel, ami derékban sem szorít. 20 percig egy helyben feküdni nem tűnik valami nehéz gyakorlatnak, ez inkább olyan, mint a jóga vagy mint egy relaxációs technika. Mégis nagyon sok előnye van a keringési rendszer számára.

Ezt a gyakorlatot csak akkor nem végezheted, ha krónikus sérülésed van a lábaidban vagy a gerincedben. A gyakorlatnál sok kezdő elköveti azt a hibát, hogy túl messze vagy túl közel fekszik a falhoz, illetve túl puha párnát tesz a nyaka alá. Ezek a hibák az izmok feszüléséhez vezetnek, és megakadályozzák, hogy a gerinc megfelelő tartásban legyen. Ha rendszeresen csinálod ezt a lábemelést, nagyon hamar érezni fogod a pozitív hatásait.

1. A nehézláb-érzet meg fog szűnni

A lábdagadás és a nehézláb érzés a rossz vérkeringés következtében alakul ki. Ezt többek között okozhatja a szív és a vesék alulműködése, túlsúly vagy egészségtelen táplálkozás. Előbb be kell azonosítanod a kiváltó okot, hogy megfelelően kezelni tudd. De ez a gyakorlat nagyon jó kiegészítése egyéb kezelési módszereknek, mivel a lábak megemelése javítja a vérkeringést.

2. Úgy viselhetsz magassarkút, hogy nem fárad el a lábad

Senki sem vitathatja, hogy a magas sarkaktól a nők jobban néznek ki. Ám, ha mindig magas sarkakon jársz, ártasz vele az egészségednek. Mivel rosszul oszlik el rajtuk a testsúly, gyakran tapasztalhatjuk a magassarkú viselése után, hogy nagyon fáradt a lábunk. Egy ilyen nap után különösen jól esik, ha negyed órára felemeled a lábad és relaxálsz.

A nap végére a lábak egyébként is nagyon elfáradnak. Ha megváltoztatod a testhelyzeted, pihentetheted őket és fokozhatod a vérkeringést is. A lábemelés mellett egy finom masszázs és meleg fürdő is jót fog tenni a lábaidnak.

3. Javulni fog az emésztésed

A felemelt lábak a gyomrot is jobb működésre késztetik. A belső szervek vérellátása javul, ha a vér a lábaktól visszafelé kezd áramlani. A megfelelő bélmozgáshoz laza izmokra van szükség, melyeknek összehúzódása biztosítja az emésztés egészséges menetét. A vérkeringés fokozódása javítja az emésztőrendszer működését, ezért a rendszeres lábemelés következtében a tápanyagok jobban fel tudnak szívódni a szervezetben.

4. Az idegrendszered nem lesz állandóan stressz alatt

Lábemelés közben pihentető testhelyzetben vagy és könnyebben tudsz lélegezni is. A szövetek több oxigénhez jutnak, a vérellátás javul, a belső szervek tápanyagellátása fokozódik. Ez az idegrendszer számára is előnyös. Az izmok a gyomor, a halánték és a nyak környékén is kellemesen ellazulnak.

5. Jobban tudsz aludni

Az álmatlanság egyik oka a lábban jelentkező kellemetlen érzés, ami lehet égő érzés, dagadás is. A rendszeres lábemeléssel ezektől megszabadulhatsz. A jobb légzés és vérkeringés következtében az agy több oxigénhez jut, az alvás így jobb és mélyebb lesz. A lábemelés hasonló a meditációhoz, mikor az ember nem figyel másra, csak a test és az elme békéjére.