Még ma is laknak Budapest titkos lakótelepén: Sokan nem is tudnak róla

Egy zárt közösség élt itt.

A főváros rejtett kincse

Még a helyiek közül sem ismeri mindenki Budapest egyik legeldugottabb lakótelepét, pedig a főváros egy igencsak közkedvelt városrészének egy darabja. A lakótelep száz éves is elmúlt már, és van olyan lakója, aki egy fél évszázada ott él. Fénykorában igazából több is volt ez, mint lakótelep.

#gazgyarilakotelep #vscogood #vscocam #thisisbudapest #welovebudapest #budapeststreets #budapest_hungary #budapest_is_awesome #budapestcity #budapestagram #budapest #architecture #archilovers #architectureporn #mik #hungary_gram #urbanizers#urbanizersbudapest #rsa_minimal #ig_budapest #beyondbudapesttour #beyondbudapest #beyondbudapestsightseeing #ourmomentum#magyarorszagkepekben#hungarian_photographers#bdpst

Angéla Rákóczi (@angelarakoczi) által megosztott bejegyzés,

Óbudai meseország

Magyarország egyik legnagyobb területű római régészeti parkjától, az Aquincumi romkerttől mindössze kétutcányi sétára van a mézeskalácsházakból és elegáns villákból álló lakótelep, amelyet még az 1913-tól 1984-ig üzemelt Óbudai Gázgyár dolgozóinak építettek. A Sujtás utca és a Jégtörő út által határolt csendes kis övezetet Kis Wekerlének is nevezik, mert tényleg olyan, mint Budapest 19. kerületének az igencsak különleges karakterű városrésze. A zölden pompázó, Almási Balogh Lóránd tervei alapján épült munkástelep alaprajza is mintha csak egy fa volna. A lakótelep – hajlott kora ellenére – sok mindenben ugyanolyan, mint régen: lakásaihoz kiskert tartozik, óvodája pedig még most is működik.

Üresség. #obuda #gazgyar #gazgyarilakotelep #empty #oldscool #budapest #hungary #instahun #ikozosseg

Beni Ke (@beni.ke) által megosztott bejegyzés,

Több mint lakótelep

A gázgyári munkásoknak létrehozott lakótelep tulajdonképpen nem is lakótelep volt, hanem egy különleges kis közösség. Volt mindenük, ami csak egy városi embernek megadatott: saját moziba járhattak, ott állt a színház, a posta, a gyógyszertár és a trafik, de dolgozott a környéken cipész, borbély, hentes és pék is. Egészen hihetetlen, de a munkástelep lakóiért hintót küldtek, ha vásárolni indultak, a lakhatásuk sem került semmibe, sőt, még sertést, tehenet, nyulat és baromfit is tarthattak a második világháborúban. Ha kíváncsi vagy erre a különleges, ma is zárt világra, érdemes elsétálnod a gázgyár másik oldalára is, ahol a hatalmas kertes, saját Duna-parti sétánnyal rendelkező egykori vezetők villái sorakoznak.

Cselényi Bence (@firedash87) által megosztott bejegyzés,